Vluchtelingen op Kos

Geplaatst op

Kos, een idyllisch Grieks eiland vlakbij Turkije. Normaal gaan hier iedere zomer duizenden toeristen op zoek naar de zon, de vriendelijke Grieken en het heerlijke eten. Deze zomer, die van 2015, staat in het teken van de vluchtelingen.

Eerst was er die Griekse ‘oxi’ tegen de Europese kredietvoorstellen. Met enige miljarden euro’s werd die crisis (tijdelijk) bezworen. Minder toeristen waren het gevolg voor het eiland. Wat men er voor terug kreeg? Vluchtelingen.

Stille getuigenTussen de 200 en 700 vluchtelingen arriveren op dit moment iedere nacht op het eiland. Telkens komen ze aan in rubberbootjes. Iedere ochtend zijn de achtergelaten zwemvesten de stille getuigen. Men verzamelt in Kos Stad, men registreert zich en dan…? Het aantal vluchtelingen is vele malen groter dan het eiland aan kan. Vorige week zijn er nog 1000 man opgevangen in het voetbalstadion. De meesten verblijven op straat of zitten rond het lokale politiebureau. Syrische gezinnen gevlucht voor ISIS, heel veel Afghaanse mannen, enkele Libanezen, politieke vluchtelingen uit Iran. De Griekse regering en Europa zoeken een oplossing. De Syriërs kunnen vanaf vandaag logeren op een aangemeerd cruiseschip. Iedereen moet voor de verdere afhandeling eerst naar Athene. Daarna wordt men verspreid over Europa.

In de toeristenhotels merk je er niets van. De toeristen die all-inclusive in de zon bakken, zal alles ontgaan. Kos Stad is alleen niet meer zoals het was. Meer vluchtelingen dan toeristen. Ieder bankje wordt door vluchtelingen bezet gehouden. Terrassen zijn veelal leeg. Steegjes stinken naar uitwerpselen. Het voelt een beetje grimmig.2015_08_Kos_002

2015_08_Kos_041Vrijwilligers helpen de vluchtelingen met hun eerste levensbehoeften waaronder water. Een groep Hollanders doet vanuit een stichting zijn uiterste best om het verblijf draaglijker te maken.

In dat alles blijven relletjes niet uit. Mensen lopen vast in de voortdurende onzekerheid en slechte omstandigheden. De Afghanen beroven de relatief rijke Syriërs. De Griekse oproerpolitie is ingevlogen en moet meerdere keren per dag ingrijpen.

Wachten voor politiebureauVluchtelingen. Of moet ik zeggen ‘vluchtelingen’ (tussen aanhalingstekens). Hoeveel zijn er hier vanuit economische motieven? Hoeveel zijn er gelukszoeker? De populatie is enorm eenzijdig. Volgens de lokale pers hebben sommigen niets en zijn sommigen welvarend. De plaatselijke telefoonwinkel doet goede zaken. Sommige hotels zitten vol, de restauranthouder was blij dat ze soms op het terras kwamen consumeren (maar was minder blij als ze naar zijn wc gingen). Hier noemt men ze steevast ‘migranten’.

De mensen die ik sprak, willen allemaal door naar West Europa. Duitsland. Maar als ik zeg dat ik uit Nederland kom, lijkt ze dat ook wel wat. Niemand wil hier blijven. Ze zoeken geen veilig land maar een rijk land. Ze zijn hier niet blij dat ze in een veilige omgeving zijn maar eisen zo snel mogelijk door te kunnen reizen. Ik spreek geen Arabisch, precies vragen naar het hoe en waarom is lastig. Zij spreken in ieder geval nauwelijks een westerse taal.

Vader en zoon (Afghanen)Zojuist water gekregenMidden in mijn vakantie loop ik dus tegen deze bijzondere situatie aan. Ik ben toerist én zeker ook fotograaf. Maar wat fotografeer ik? Wat is de waarheid?
Het aantal ‘vluchtelingen’ hier is in ieder geval ontzettend hoog.

Klik hier voor de complete fotogalerij.